Schissel Montgomery Architects





Wendy’s



Client: Private
Location: Park Slope, Brooklyn
Program: Apartment renovation
Size: 1,300 SF
Status: Completed 2020
Construction Team: WK Renovation Ltd.
Photography: Daniel Terna


Wendy’s is an interior refurbishment of a street-level, 3-bedroom apartment for an art gallerist. The scope consisted of a complete overhaul of the kitchen, dining and living areas and the conversion of a bedroom into a study.

Located in an early 20th century apartment house near Prospect Park, the apartment is characterized by a series of discrete rooms in a linear layout. The intervention focuses on creating connections between the shared spaces of the apartment and selectively removing materials accreted over time.

With a brief to create a quiet, generous background for art and life, the intervention uses painted surface, whitewashed floors and window sheers to maximize bounced light in the space. Window shades are strategically positioned to balance oblique views to the sky with a desire for privacy from street-level views. Original moldings and details are preserved where they still exist, and new millwork and detailing contrast with the existing.

The center of the transformation is the kitchen. The first move involved combining the kitchen and adjacent dining room into a single space. From the kitchen proper, the countertop reaches outward—pulling the tile floor along with it—and transforming into a banquette in the dining room. This stretching out expands the space for both the kitchen and the dining area and combines the natural light available to each. Upper cabinets along the back wall of the kitchen were removed and, in the new intervention, below-counter appliances are utilized to maintain openness above the counter, visually lightening the space yet still providing an overall increase in storage.

At the owner’s request, a selection of modern and contemporary furnishings were sourced to complement their existing collection. MSTMA also developed a custom Turtleneck for a steam riser in the kitchen. Its form nods to the fluted columns flanking the building entry and visible through the adjacent window.

Press Coverage
Dezeen, Leibal

Mark






























Mark




Wendy’s



Client: Private
Location: Park Slope, Brooklyn
Program: Apartment renovation
Size: 1,300 SF
Status: Completed 2020
Construction Team: WK Renovation Ltd.
Photography: Daniel Terna


Wendy’s is an interior refurbishment of a street-level, 3-bedroom apartment for an art gallerist. The scope consisted of a complete overhaul of the kitchen, dining and living areas and the conversion of a bedroom into a study.

Located in an early 20th century apartment house near Prospect Park, the apartment is characterized by a series of discrete rooms in a linear layout. The intervention focuses on creating connections between the shared spaces of the apartment and selectively removing materials accreted over time.

With a brief to create a quiet, generous background for art and life, the intervention uses painted surface, whitewashed floors and window sheers to maximize bounced light in the space. Window shades are strategically positioned to balance oblique views to the sky with a desire for privacy from street-level views. Original moldings and details are preserved where they still exist, and new millwork and detailing contrast with the existing.

The center of the transformation is the kitchen. The first move involved combining the kitchen and adjacent dining room into a single space. From the kitchen proper, the countertop reaches outward—pulling the tile floor along with it—and transforming into a banquette in the dining room. This stretching out expands the space for both the kitchen and the dining area and combines the natural light available to each. Upper cabinets along the back wall of the kitchen were removed and, in the new intervention, below-counter appliances are utilized to maintain openness above the counter, visually lightening the space yet still providing an overall increase in storage.

At the owner’s request, a selection of modern and contemporary furnishings were sourced to complement their existing collection. MSTMA also developed a custom Turtleneck for a steam riser in the kitchen. Its form nods to the fluted columns flanking the building entry and visible through the adjacent window.

Press Coverage
DezeenLeibal




Mark
© 2021 Schissel Montgomery Architects, dba MSTMA. All Rights Reserved.