Schissel Montgomery Architects



Brooklyn Townhouse



Client: Private
Location: Prospect Heights, Brooklyn
Program: Townhouse renovation
Size: 2,500 SF
Construction Team: Andras K Construction Corp.
Status: Completed 2017
AOR: Galia Solomonoff


Brooklyn Townhouse is an interior refurbishment of an 1860s, three-story townhouse in the Prospect Heights Historic District in Brooklyn. The scope included the relocation of a kitchen, removal of a bathroom and a light-touch renovation throughout.

The parlor floor is the focus of the transformation, with the goal to create a relaxed, open space for cooking, dining, and gathering. The floor had been reconfigured several times over the building’s life: a small brick, steel & glass-block extension was added in the 1940s, and a bathroom was inserted in the center of the floor plate in the 1970s, severing the traditional pocketed-door connection between front and rear rooms.

The threshold between front and rear rooms was recovered during demolition and restored, janus-faced: following vestiges of the original framing towards the front, and creatively-restored to the rear.The design intervention focused on re-opening this connection between rooms, relocating the kitchen to a more central location and converting the 1940s extension to a wintergarden.

Throughout the townhouse, details added over time were selectively removed or retained and coded. Original details were preserved where they remained, and lacunae left where they had been lost. New millwork was designed as partially complete, anticipating ongoing changes over time.
Mark
















Mark




Brooklyn Townhouse



Client: Private
Location: Prospect Heights, Brooklyn
Program: Townhouse renovation
Size: 2,500 SF
Construction Team: Andras K Construction Corp.
Status: Completed 2017
AOR: Galia Solomonoff


Brooklyn Townhouse is an interior refurbishment of an 1860s, three-story townhouse in the Prospect Heights Historic District in Brooklyn. The scope included the relocation of a kitchen, removal of a bathroom and a light-touch renovation throughout.

The parlor floor is the focus of the transformation, with the goal to create a relaxed, open space for cooking, dining, and gathering. The floor had been reconfigured several times over the building’s life: a small brick, steel & glass-block extension was added in the 1940s, and a bathroom was inserted in the center of the floor plate in the 1970s, severing the traditional pocketed-door connection between front and rear rooms.

The threshold between front and rear rooms was recovered during demolition and restored, janus-faced: following vestiges of the original framing towards the front, and creatively-restored to the rear. The design intervention focused on re-opening this connection between rooms, relocating the kitchen to a more central location and converting the 1940s extension to a wintergarden.

Throughout the townhouse, details added over time were selectively removed or retained and coded. Original details were preserved where they remained, and lacunae left where they had been lost. New millwork was designed as partially complete, anticipating ongoing changes over time.

Mark
© 2020 MSTMA. All Rights Reserved.